”Gör som Du blir tillsagd”

är en tämligen god – om jag själv får ha den åsikten – sammanfattning av de många kommentarer som följt på artikeln om mannen som av Stora Enso blivit varslad om uppsägning för att inte ha följt ledningens uppmaningar att kavla ned sina byxben.

Det är intressant och säkerligen ett uttryck för vår tid vad som sägs i kommentarerna. Om vi i stället hade haft möjlighet att följa kommentarer på 60- och 70-talen om en liknande händelse så hade människors åsikter – kan jag garantera – varit helt annorlunda. Nu däremot är det en konservativ tid vi lever i och om någon betvivlar mitt påstående så är det bara att läsa nätkommentatorernas synpunkter på det hela.

Har företaget bestämt något så är det bara att rätta sig in i ledet. Skulle därvidlag obstruktion finnas så får den anställde kliva åt sidan. Intressant att synpunkter och idéer kan förändras så mycket under så kort tid på en och samma plats.

Att sedan företaget hänvisar till arbetsmiljön är ju närmast givet. För på det viset blir det betydligt enklare att få andra utomstående människors sympati. Men kan det verkligen vara på det viset. Den berörde arbetstagaren har ju arbetat på företaget i många år och inte kan väl företaget under den långa tiden medvetet ha försummat arbetsmiljötänket genom att tidigare inte ha uppmärksammat samt sagt till.

Allt kan ju inte rättfärdigas genom hänvisning till arbetsmiljö. För i så fall riskerar vi nog alla i vår egenskap av arbetstagare att bli utsatta för ett arbetsgivargodtycke som förmodligen inte stannar vid uppkavlade byxben. Och en stilla undran från min sida är om konsekvensen hade blivit densamma med uppkavlade ärmar för ett dylikt beteende har ju annars varit tecken på att vilja ta itu med saker och ting och en sådan arbetstagarnas ambitionsinriktning brukar ju uppmuntras av arbetsgivare som därvid kan skönja en större vinst för såväl företaget som dess ägare.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Arbetsliv, Juridik, politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s