Det här med bemanningsföretag

Det är bra att V-ledaren tagit upp det här med bemanningsbranschen. Det om något kan leda till en arbetsrättslig debatt som kan sätta fokus inte minst på ungdomars problem (som jag ser det) gällande arbetsmarknaden. Och därtill kan det samtidigt diskuteras en del domar som den senaste tiden kommit från den prejudikatbildande Arbetsdomstolen.

Ibland – då jag lyssnar till politisk retorik – får vi åhörare uppfattningen av vad som sägs att det i Sverige är oerhört synd om arbetsgivaren/företagaren. Själv har jag aldrig förstått varför det skulle vara så synd om den som bestämmer. För gång på gång betonas i andra sammanhang (t.ex. från förutnämnda Arbetsdomstolen och i den juridiska facklitteraturen) att det som alltid gäller är arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet. Och självklart kan arbetsgivaren organisera arbetet på sådant sätt att det uppstår s.k. arbetsbrist (ett också missledande uttryck) inom viss eller vissa delar av företagsverksamheten. Och arbetsbrist är saklig grund för uppsägning. Därtill en grund som inte får överprövas av domstol. Enbart arbetsgivaren bestämmer.

Till detta ska läggas den för arbetsgivaren ytterst behagliga konstruktionen med bemanningsföretag. Tänk bara att ringa efter någon så kommer denne någon för att utföra arbete. Och skulle sedan inget mer arbete finnas så blir det för den anställde att försvinna. Snacka om daglönare. Och ungefär på det viset har många ungdomar det. Finns det arbete i överflöd på någon hamburgerrestaurang så blir det att jobba i sitt anletes svett, men skulle arbetet någon gång tryta blir det ingen tid för vila utan i stället att utan ekonomisk ersättning vända hem.

Det där med solidaritet; vart tog den ”svordomen” vägen. En debatt är både efterlängtad och nödvändig.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Arbetsliv, Juridik, politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s