Bra blir bättre, dålig blir sämre

Då och då kommer det rapporter av närmast larmkaraktär från skolans värld. Vi kan läsa om många unga människor som hoppar av skolan redan under grundskolan och många som avverkar alla nio åren lämnar den obligatoriska skolan utan att ha godkänt i ett enda ämne. Även om ordet katastrof känns något väl dramatiskt så är detta givetvis långt ifrån ett drömscenario. De berörda ungdomarna kan få det hur jobbigt senare i livet eftersom de så ska konkurrera med andra ungdomar vilka teoretiskt lyckats betydligt bättre.

Det verkar som om samhället riskerar att brytas av om inte på mitten så i vart fall någonstans. Och under mina mörkaste (men väl korta) stunder tror jag att makthavare på riksplanet är väl medvetna om detta och ändå gör de inget åt det. Tänk om det – hemska tanke – t.o.m. är eftersträvat av dem som sitter vid maktens köttgrytor.

Själv har jag märkt lite av detta under de senaste åren. Och då bör ju tilläggas att de ungdomar som jag möter är ändå de som är lyckade. De har ju kommit till en högskola och det är en miljö som ligger långt bort från den där det saknas betyg från grundskolan. Och detta till trots har jag under de senare åren märkt en enorm skillnad på tentor mellan de duktigaste och de poängmässigt sämsta studenterna. Den första gruppen är hur duktig som helst, men den senare tenderar att gå i helt motsatt riktning.

Måtte det bli en politisk ändring på detta. Om inte kommer inte samhället att kunna hålla samman och vi får ett samhällsklimat som i vart fall skrämmer mig.

Lämna en kommentar

Under politik, Skola, utbildning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s